TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME NASIL OLMALIDIR?

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) gibi obezite cerrahisinden sonra hedeflenen kilo kaybını gerçekleştirmek için aşamalı diyet programı uygulanmalıdır.  Tüp mide ameliyatından sonra hastalarının beslenmesinde öncelikli gereksinimler arasında diyet aşamaları (berrak sıvı, sıvı, püre, yumuşak ve katı), protein alımı, sıvı gereksinimleri ve vitamin mineral takviyesi yer alır. Bu nedenle başlangıç aşamalarında önceliğimi protein, sıvı ve mikro besin ögeleri gereksinmelerini karşılamaktır.
Postoperatif beslenme başlanması ve süreci, bir diyetisyen ile düzenlenmelidir. Hastalar, cerrahi prosedürlerine uygun olan, aşamalı beslenme programı protokolüne uygun beslenme eğitimi almalıdır. 
Hastalar gün içinde az miktarlarda üç öğün almalı ve besinleri çok iyi çiğneyerek yutmalıdır. Katı diyete geçildiğinde günlük en az beş porsiyon taze sebze ve meyveyi içeren sağlıklı beslenme kurallarına uyulmalıdır. Protein alımı bireyseldir ve diyetisyen tarafından cinsiyete, yaşa ve ağırlığa göre planlanmalıdır. 

• Berrak sıvı diyet (ameliyat sonrası 2-3 gün)

Berrak sıvı diyet sıklıkla postoperatif beslenmede ilk basamak olarak kullanılır. Şekersiz ya da düşük şekerli berrak sıvılar, sıvı, elektrolit ve kısıtlı miktarda enerji desteği sağlar ve cerrahi sonrası bağırsak aktivitesinin yenilenmesini destekler. Berrak sıvı diyette yer alan sıvılar vücut sıcaklığında olmalıdır.
 
• Sıvı diyet (ameliyat sonrası 14 gün)

Şekersiz ya da düşük şekerli sıvı diyetlere sıklıkla berrak diyetlerin ardından devam edilir. Sıvı diyetlerde süt, süt ürünleri, süt alternatifleri ve diğer çözünenleri içeren sıvılar yer almaktadır. Sıvı diyetler daha dokuludur ve yoğundur. Ek olarak protein desteği ile birlikte sıvı diyetler ile sağlanan enerji ve besin ögeleri cerrahi ağırlık kaybında olan hastanın gereksinimlerini yaklaşık olarak karşılamaktadır.

Önerilen sıvılar ve yarı sıvılar: 
 Su 
 Yağsız et/tavuk suyu (et/tavuk suyundaki tuz, vücudun sıvıyı daha iyi tutmasını sağlayabilir) 
 Şekersiz meyveli içecekler 
 Kafeinsiz kahve, açık çay 
 Sulandırılmış meyve suyu (günde 120 ml su ile sulandırılmış maksimum 120 ml meyve suyu) 
 Yarım yağlı ya da yağsız süt 
 Soya sütü, badem sütü, pirinç sütü, laktozsuz süt, probiyotik süt içeceği 
 Az yağlı ya da yağsız yoğurt, probiyotik yoğurt 
 Yağsız peynir 
 Şekersiz jöle 
 Şekersiz düşük yağlı sütten puding

• Püre diyeti (ameliyat sonrası 3. hafta)

Bariyatrik cerrahide püre diyetleri puding ve ezilmiş patates yoğunluğunda olacak şekilde blenderize edilmiş ya da yeterli sıvı ile sıvılaştırılmış besinlerden oluşur. Omlet ve konserve balık (tuna ya da somon) gibi besinler püre diyeti ile uyumlu değildir. Püre diyeti postoperatif 2., 3. ve 4. haftalarda uygulanır.  Öncelikle proteinli besinler, sonra sebzeler ve meyveler, en son tahıllar tercih edilmelidir. Protein içecekleri dahil yaklaşık 1800 ml günlük sıvı tüketilmelidir ve su yemekler arası yavaş yavaş tüketilmelidir. Öğün sırasında sıvılardan kaçınılmalı ve yemek yedikten sonra 30 dakika sıvı tüketimi için beklenmelidir. Blenderize edilen ya da ezilen besinler sıvı/bebek besini kıvamında tutulmalıdır. Baharatlı, çok sıcak ya da çok soğuk besinlerden kaçınılmalıdır. Hangi besinin tolere edilebildiğinin iyi anlaşılması için bir öğünde sadece bir yeni besin denenmelidir.

Püre diyetinde tüketilebilecek besinler

Blenderize edilmiş yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, balık
Bir çırpılmış yumurta,
Yağsız/az yağlı beyaz peynir (1 dilim), yağsız/yarım yağlı sade yoğurt, yağsız/%1 yağlı süt, probiyotik yoğurt, probiyotik içecek, laktozsuz süt, soya sütü, badem sütü, pirinç sütü
Çiğ, sert sebzeler, lifli saplar, tohumlar, kabuk ve gövdeler, tereyağ ya da yağda pişmişler hariç  yumuşak, çeşitli, pişmiş ve blenderize ya da çatalla ezilmiş sebzeler
Ezilmiş muz, şekersiz elma püresi, iyice blenderize olmuş %100 şeftali ya da armut suyu
Sıcak tahıl (yulaf ezmesi, irmik), ezilmiş beyaz 
ya da tatlı patates, blenderize/ezilmiş fasulye
Et suyu, yağ kreması azaltılmış çorbalar, blenderize yumurtalı çorba
Su, kafeinsiz, kahve, çay gibi 250 ml’si 10 kaloriden az olan gazsız içecekler
Şekersiz jöle, şekersiz puding ve muhallebi, şekersiz ve düşük yağlı dondurma 

• Yumuşak diyet (ameliyat sonrası 5-8. hafta)

Bariyatrik cerrahide yumuşak diyetler minimum çiğneme gerektiren, dokusu değiştirilmiş besinlerden oluşur. Bu diyet bir geçiş diyetidir. Doğrama, öğütme, ezme ve püre yapma işlemlerini kapsar. Yumuşak diyetler operasyon sonrası 5., 6., 7. ve 8. haftalarda uygulanır.  Protein kaynaklı besinler ilk tüketilir. Akabinde sebzeler, meyveler ve sonra tahıllar tüketilmelidir. Günlük 1800 ml sıvı (protein sıvıları dahil) yemek öğünleri arası yavaş yavaş tüketilmelidir. Öğün sırasında sıvı tüketmekten kaçınılmalıdır. Yemek sonrası sıvı tüketimine devam etmek için 30 dakika beklenmelidir. Tüm besinler yumuşak olmalı ya da yumuşak kıvamda pişirilmelidir. Tüm besinlerin çok iyi çiğnenmesi gerekmektedir.

Yumuşak diyette tüketilebilecek besinler

Öğütülmüş ya da kıyılmış yağsız sığır eti, kümes hayvanları, balık, yumurta, yağsız ya da az yağlı beyaz peynir (1 dilim), yağsız sade yoğurt, yağsız ya da %1 yağlı süt, probiyotik yoğurt, probiyotik içecek
Çiğ, sert sebzeler, lifli saplar, tohumlar, kabuk ve gövdeler, tereyağ ya da yağda pişmişler hariç yumuşak, hassas, çeşitli, pişmiş ve blenderize ya da çatalla ezilmiş sebzeler
Muz, şekersiz elma püresi, iyice blenderize olmuş %100 şeftali ya da armut suyu
Yulaf ezmesi, irmik, ezilmiş patates, fasulye, pirinç, makarna
Yağsız et/tavuk suyu, kremasız çorbalar, blenderize yumurtalı çorba (1/2 kase 3 g protein)
Su, kafeinsiz kahve, açık çay gibi 250ml’si 10 kaloriden az olan gazsız içecekler
Şekersiz jöle, şekersiz puding ve muhallebi, şekersiz ve düşük yağlı dondurma

• Standart diyet (ameliyat sonrası 9. hafta)

Bariyatrik cerrahi sonrası standart diyete 9. haftada başlanır. Nemli yumuşak etler daha iyi tolere edilir. Hedef sıvı tüketimi günlük yaklaşık 1800 ml’dir. Öğünlerde sıvı tüketmekten kaçınmaya devam edilir ve öğün sonrası sıvı tüketimine devam etmek için 30 dakika beklenmelidir. Marul ve havuç gibi çiğ sebze tüketimine başlanabilir. Ancak salatalık gibi sert yüzeyli ve büyük tohumlu olan besinlerden kaçınılmalıdır. Besinler iyi tolere edilebilmeleri için hızlı tüketilmemeli ve çok iyi çiğnenmelidir. Ameliyattan üç ay sonra diyetin çeşitliliği arttırılabilir ve tüm besin gruplarındaki besinler tüketilebilir

Standart diyette tüketilebilecek besinler

Yağsız kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, düşük yağlı/yağsız peynir
Havuç, yeşil fasulye, domates, ıspanak ve diğerleri, kabak, pancar, soğan, biber, brokoli, kuşkonmaz, patlıcan, karnıbahar
Elma, elma püresi, erik, armut, nektarin, üzüm, kiraz, muz, mandalina, çilek
Pirinç, patates, makarna, ekmek, mısır, kurubaklagiller,
Yarım yağlı süt, düşük yağlı/ yağsız yoğurt, düşük yağlı soya sütü, badem sütü, pirinç sütü, laktozsuz süt, probiyotik yoğurt-içecek
Tereyağ, bitkisel yağlar

Diyetisyen eşliğinde mide ameliyatı sonrası diyet uygulanması aşağıdaki komplikasyonların gelişmesini önler:

 Ameliyat sonrası kilo geri alımı: Sleeve gastrektomi yapılan hastaları içeren bir derlemede ilk 2 yıl içinde olguların %5,7’sinin, 6 yıl içinde de %75,6’sının tekrar kilo aldığı bildirilmiştir. Bariyatrik cerrahi girişimi sonrası hastaların kilo almalarındaki en önemli etken obezitenin oluşmasında ve medikal tedavide temel olan yaşam tarzı değişikliğinin tam olarak gerçekleştirilememesidir. Olguların kilo almalarında beslenme sorunları önemli yer tutmaktadır.
Bariyatrik cerrahi sonrası yeniden kilo artışının engellenmesi için gerçekçi bir kilo verme hedefi belirlenmelidir ve hasta diyetisyen tarafından izlenmelidir. Hastaların düzenli ve uygun kontrolleri yapılmalıdır. Haftada en az 150 dakika egzersiz önerilmeli, yeme bozuklukları ve diğer psikiyatrik problemler için düzenli psikiyatri izlemi yapılmalıdır.

 Ameliyat sonrası nütrisyonel eksiklikler: Bariyatrik cerrahi sonrası en yaygın mikronütrient eksiklikleri vitamin B12, demir, kalsiyum ve vitamin D eksikliğidir. Komplikasyonlara yol açabilecek diğer ciddi mikronütrient eksiklikleri arasında tiamin, folat ve yağda çözünür vitaminler bulunur. Yine özellikle malabsorbtif operasyonlardan sonra çinko, bakır, selenyum gibi mineral eksiklikleri gözlenebilir. Bariyatrik cerrahiden sonra beslenme ve nütrisyonel komplikasyonların önlenmesi ve tedavisinde danışmanlık, izlem ve besin ve mineral takviyesi esastır.

 Hipoglisemi: Bariyatrik cerrahi sonrası gelişen hipoglisemi tedavisi belirtilerin ciddiyetine ve halen uygulanan beslenme planına göre planlanır.

 Gastroözafagial reflü

 Nütrisyonel eksiklikler 

 Anemi 

 Bağırsak alışkanlığında değişme (diyare, konstipasyon) 

 Sekonder hiperparatiroidi, osteopeni, osteomalazi, osteoporoz



!!!Detaylı danışmanlık almak için uzman diyetisyenimizle iletişime geçebilirsiniz.


Diğer Haberlerimiz

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME NASIL OLMALIDIR?

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME NASIL OLMALIDIR?


Devamını Oku
Sağlıklı Beslenme Nedir?

Sağlıklı Beslenme Nedir?


Devamını Oku
Kilo Kontrolü Nedir?

Kilo Kontrolü Nedir?


Devamını Oku
Hastalıkta Diyet Nedir?

Hastalıkta Diyet Nedir?


Devamını Oku
Gebelik Öncesi, Gebelikte ve Emziklilik Döneminde Diyet?

Gebelik Öncesi, Gebelikte ve Emziklilik Döneminde Diyet?


Devamını Oku
Çocuk ve Adölesan Beslenmesi?

Çocuk ve Adölesan Beslenmesi?


Devamını Oku
Sporcu Beslenmesi?

Sporcu Beslenmesi?


Devamını Oku